De grootste voordelen van elektrische vloerverwarming

Als het op het verwarmen van uw huis aankomt, zijn er heel wat verschillende opties om uit te kiezen. Een van de nieuwere en populairdere methoden is elektrische vloerverwarming. Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van dit type verwarmingssysteem in je woning, die we in dit artikel zullen bespreken. Als je overweegt een elektrisch vloerverwarmingssysteem in je huis te installeren, lees dan verder voor enkele van de voordelen die je kunt verwachten!

Wat is elektrische vloerverwarming en hoe werkt het?

De meeste mensen zijn bekend met de traditionele vorm van verwarming waarbij warme lucht door een woning wordt gecirculeerd met behulp van een radiator. Er is echter een andere vorm van verwarming die steeds populairder wordt, vooral in nieuwbouw: elektrische vloerverwarming. Zoals de naam al zegt, houdt deze vorm van verwarming in dat er elektrisch geleidende spoelen onder het vloeroppervlak worden geplaatst. Wanneer elektriciteit door de spoelen wordt geleid, wekken ze warmte op die de vloer erboven verwarmt. Deze warmte straalt dan naar buiten, en zorgt voor comfortabele en gelijkmatige warmte in de hele kamer. Een van de belangrijkste voordelen van elektrische vloerverwarming is dat ze gemakkelijk achteraf in bestaande woningen kan worden aangebracht. Bovendien is ze uiterst efficiënt, omdat er geen verliezen zijn door het circuleren van lucht. Daardoor is elektrische vloerverwarming een steeds populairder keuze voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Verschillende vormen elektrische vloerverwarming

Als je deze winter wat extra warmte in je huis wilt, is elektrische vloerverwarming een prima optie. Maar met zo veel verschillende soorten op de markt kan het moeilijk zijn te beslissen welke voor jou de juiste is. Hier is een kort overzicht van de drie meest voorkomende soorten elektrische vloerverwarming:

Kant-en-klare matten: Deze bevatten verwarmingskabels die al in de mat verwerkt zijn. Deze matten zijn vaak maar een paar millimeter dik en verkrijgbaar in vaste lengtes. Je kunt de verwarmingskabel achteraf niet inkorten.

Verwarmingsfolie: Verwarmingselementen zijn verwerkt in de folie. Deze folie is vaak maar 3-4 mm dik en moet op een bepaald oppervlak aangebracht worden.

Verwarmingskabels: Door middel van frezen worden deze in de bestaande vloer gelegd.

Welk type je ook kiest, elektrische vloerverwarming is een geweldige manier om je voeten de hele winter warm te houden.

De installatie van elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is een geweldige manier om je tenen behaaglijk te houden, en ze is verrassend eenvoudig te installeren. Afhankelijk van het type systeem dat je kiest, kun je de mat of de stralingsdraden gewoon op je bestaande vloerbedekking leggen. Dan hoef je ze alleen nog maar op het elektriciteitsnet aan te sluiten en je bent klaar om te gaan. Natuurlijk kun je, als je geen verstand hebt van elektriciteit, een vakman inhuren om de bedrading voor je te doen.

Minder geschikt voor grote ruimtes en als hoofdverwarming

Als je elektrische vloerverwarming voor je huis overweegt, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden. Ten eerste is het belangrijk te weten dat elektrische verwarming het meest geschikt is voor kleinere kamers of ruimtes die je niet voortdurend gebruikt. Bovendien wordt elektrische verwarming vaak beter gebruikt als bijverwarming, dan als de belangrijkste warmtebron voor je huis. De reden hiervoor is dat het verbruik vrij hoog kan zijn als je het als hoofdverwarming gebruikt. Dit alles gezegd zijnde, kan elektrische vloerverwarming een geweldige aanwinst voor je huis zijn en je tijdens de koudere maanden ruimschoots warmte verschaffen. Doe alleen wel goed onderzoek voor je een aankoop doet, zodat je weet wat het beste voor je behoeften zal werken.

Lees dit ook...