Gaan jouw meubels een leven lang mee?

Hoe lang gaan jouw meubels zo’n beetje mee? Heb je ze gekocht om er vele jaren lang, misschien wel de rest van je leven, plezier van te hebben? Of vervang je ze veel vaker, iedere paar jaar. Niet eens altijd omdat ze aan het einde van hun levensduur zijn, maar ook zeker omdat je dan wel weer zin hebt in iets nieuws.

Een leven lang met dezelfde meubels?

Het klinkt nu bijna onrealistisch, maar nog niet zo heel lang geleden was het heel normaal om je meubels, of in ieder geval een deel ervan, (bijna) je hele leven te gebruiken. Veel mensen kochten hun meubels op het moment waarop ze in hun eerste huis trokken, en zeker de houten kasten en tafels werden vaak echt uitgezocht om een leven lang plezier van te hebben. De kwaliteit van deze meubels was vaak heel anders dan we nu gewend zijn. Massief hout, dat je regelmatig moest verzorgen, maar dat je ook echt niet snel kon verslijten. Tegenwoordig gebruiken we steeds vaker andere materialen, minder duurzame ook, die na een aantal jaren hun beste tijd wel gehad hebben. We zijn gewend om niet meer een leven lang met onze spullen te doen, en vinden het niet raar om iedere paar jaar nieuwe meubels te kopen. Toch betekent dat niet dat we niet meer zuinig zijn met onze spullen. Zeker wanneer we een meubelstuk op de kop tikken waar we écht blij mee zijn, doen we er graag voorzichtig mee. Want ook al is het niet meer de traditie, er zijn nog steeds genoeg meubelstukken die we ons hele leven, of in ieder geval zo lang mogelijk, bij ons houden.

Hoe houd je ze mooi?

De massief eiken meubelen van vroeger kon je vrij lang in precies dezelfde staat houden. Kwestie van zo nu en dan flink met boenwas aan de slag gaan, en de boel zag er weer zo goed als nieuw uit. Beschadigingen kreeg je ook niet snel op dit type meubels, dus een klein beetje voorzichtig doen was genoeg om je meubels heel lang mooi te houden.

Tegenwoordig gebruiken we vaak materialen die kwetsbaarder zijn, of minder makkelijk te onderhouden. Kon je een klein deukje of krasje op een ouderwetse tafel vaak nog wel wegwerken, op de tafels van tegenwoordig gaat dat een stuk lastiger. Wil je je tafel graag mooi houden? Dan zal je daar actief iets aan moeten doen. Een goede tafelbeschermer gebruiken op die momenten waarop je tafel zou kunnen beschadigen, en dus ook wanneer je kinderen eraan spelen, of jijzelf er je tijdelijke werkplek van hebt gemaakt. Is het materiaal waar je tafel van gemaakt is kwetsbaar voor vlekken? Gebruik op de momenten waarop die kunnen ontstaan, tijdens het eten bijvoorbeeld, dan een transparant tafelzeil. Dan kun je je mooie tafel nog steeds zien, maar hoef je je geen zorgen te maken als er een flinke hap rode kool op belandt. Dat eet wel zo lekker!

Lees dit ook...