Je keuken renoveren? Volg deze tips!

Statistieken tonen aan dat Nederlanders gemiddeld vele duizenden euro’s per jaar uitgeven aan huisrenovaties en verbouwingsprojecten (zeker nu tijdens de pandemie). Of ze nu de badkamer opknappen of de kelder herbestemmen, huiseigenaren houden ervan om dingen in huis te veranderen, en een van de meest voorkomende kamers om op te focussen als het gaat om verbouwingen en renovaties is de keuken.

De keuken is een van de meest gebruikte kamers in huis en ook een van de belangrijkste. Het is de plek waar veel magische familiemomenten kunnen plaatsvinden en veel gelukkige herinneringen kunnen worden opgedaan, zoals koekjes bakken met de kinderen of een romantisch diner voor twee bereiden om te delen met de man of vrouw. Het is dan ook geen verrassing dat mensen hun keuken er graag zo mooi mogelijk uit willen laten zien.

Uit rapporten blijkt inderdaad dat meer dan 30% van de huiseigenaren voor de keuken koos bij het kiezen van een ruimte om in hun huis te verbouwen, en er zijn veel manieren om de keuken op te frissen of te moderniseren, van het overspuiten van de kasten tot het plaatsen van nieuwe vloeren of apparaten. Deze gids bespreekt enkele toptips om je te helpen bij het plannen van een effectief keukenrenovatieproject.

Plan de verbouwing met zorg

De eerste tip, en een van de gouden regels voor verbouwen in het algemeen, is om ervoor te zorgen dat je je project met veel zorg en aandacht plant voordat je het daadwerkelijk in praktijk brengt. Het is schrikbarend gebruikelijk dat huiseigenaren gewoon direct naar huisvernieuwingsprojecten duiken en onderweg veel fouten maken, zoals het niet effectief budgetteren of het kiezen van items die niet goed bij elkaar passen.

Je moet je tijd nemen met dit soort verbouwingsprojecten. Stel dat je bijvoorbeeld je keukenkasten wilt overspuiten. Je moet niet alleen nadenken over wat voor soort stijl en kleur je voor de kasten wilt, maar ook over hoe goed de nieuwe stijl past bij je bestaande werkbladen, apparaten en muren, naast het berekenen van de kosten en nadenken over hoe je de tijd gaat spenderen zonder keuken.

De juiste tools voor de klus

Als het gaat om elk soort verbouwingsproject, is het absoluut essentieel om de juiste gereedschappen voor de klus te hebben, vooral als je van plan bent om veel van het werk in uw eentje te doen. Als je een professional inhuurt, kun je erop rekenen dat ze de juiste gereedschappen en uitrusting leveren, maar als je de doe-het-zelf-route afloopt, moet je de moeite nemen om in de juiste items te investeren.

Je kunt hier veel hulp bij krijgen door online te kijken. Er zijn veel artikelen en handleidingen die je alle gereedschappen en items laten zien die je nodig hebt om aan de slag te gaan met je keukenrenovatie en vergeet niet dat als je dingen installeert zoals nieuwe kastdeuren of extra apparaten, je misschien een aantal gespecialiseerde items nodig hebt zoals op maat gemaakte scharnieren voor de deuren of nieuwe kleppen voor je wasmachine of vriezer.

Kijk online voor inspiratie

Veel mensen willen hun keuken verbouwen, maar hebben geen idee waar ze moeten beginnen. Misschien heb je een vaag idee voor wat je wilt, of weet je dat je wilt dat je keuken moderner of eigentijdser is, maar ben je op dit moment niet helemaal in staat om het uiteindelijke ontwerp in je hoofd te visualiseren. Nogmaals, internet kan hierbij helpen.

Het internet is zelfs de belangrijkste inspiratiebron voor de overgrote meerderheid van moderne verbouwings- en renovatieprojecten voor Nederlandse huiseigenaren, en er zijn talloze gidsen, ontwerpen, ideeën en innovaties die online worden gedeeld in video’s, artikelen, diavoorstellingen en posts op sociale media. Gebruik deze bronnen om ideeën en inspiratie op te doen om je project perfect te maken.

Volg niet simpelweg de trends

Ook al kan het heel verstandig en nuttig zijn om naar designtijdschriften of internetposts te kijken om inspiratie op te doen voor je keukenrenovatie, het is belangrijk om de valkuil te vermijden door simpelweg de laatste trends te volgen en te eindigen met een kopieer-en-plakkeuken die er niet is. echt hart, ziel of persoonlijkheid.

Vergeet niet dat dit jouw keuken is. Het moet de smaak, gevoelens en karakters van je eigen gezin weerspiegelen, en het is een plek die veel kan betekenen voor de mensen die het gebruiken, zoveel mensen willen de keuken graag personaliseren met unieke accenten. Dingen zoals dierbare familieartikelen, aangepaste kunstwerken of inspirerende gedrukte berichten kunnen helpen om uw keuken specialer te maken.

Lees dit ook...