Tips bij onweer

Ons kleine land kan veel verschillende seizoenen in een dag beleven. Nederland kan namelijk ook vaker noodweer meemaken. Na een aantal dagen heet weer is het namelijk normaal dat de bliksem toeslaat. Bij noodweer is het het beste om lekker thuis te blijven, maar helaas is dit niet altijd een optie. Maar wat kun je het beste doen bij onweer? Hier worden een aantal tips genoemd.

Binnen blijven

Als het onweert is het belangrijk om binnen te blijven. Als je niet binnen bent zoek dan de dichtsbijzijnde binnenschuilplaats op. Deze schuilplaats moet afgesloten zijn. Als je binnen bent met onweer moet je toch nog voorzorgsmaatregelen nemen. Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat alle ramen en deuren gesloten zijn. Als het tocht dan is de kans namelijk groter dat bliksem inslaat. Zorg dat je uit de buurt blijft van elektrische kabels en kopere leidingen. Als het hevig aan het onweren is moet je zorgen dat je alle stekkers uit het stopcontact haalt. En als laatste moet je al het contact met stromend water vermijden.

Woning beschermen

Als er bliksem is wil je graag de schade aan je huis zoveel mogelijk beperken. Het is bijvoorbeeld altijd handig om rookmelders in je huis te plaatsen. Als bliksem inslaat kan er namelijk brand ontstaan. Soms kan de bliksem op een boom in de buurt inslaan. De spanning kan zich dan via leidingen in de grond naar jouw huis verplaatsen en doorslaan op elektrische apparaten en tot brand leiden. Verder kan de bliksem direct inslaan op je huis. Dan kan er schade aan je dak of dakpannen komen. Laat je dak dan meteen maken bij bijvoorbeeld Dakprobleem Kwijt voordat de schade aan je dak tot meer schade leidt. Zorg dat je je huis altijd goed verzekert zodat de schade vergoed kan worden. 

Buiten bescherming met onweer

Ben je buiten met onweer en kan je niet snel een schuilplaats vinden? Dan kan je jezelf op een aantal manieren beschermen. Als je buiten bent moet je ervoor zorgen dat je niet op een hoog punt staat. Hoge punten trekken namelijk bliksem aan. Kooivormige constructies gemaakt van elektrisch geleidend materiaal geleiden stroom naar de grond en niet naar de kern. Hierdoor ben je veilig als je in zo een soort constructie zit. Deze constructie geldt bijvoorbeeld voor een auto. Een aantal tips waar je op moet letten als je buiten wordt overvallen door onweer zijn: blijf weg bij bomen, wees niet het hoogste punt, doe metalen sieraden af, gebruik geen paraplu en houd je voeten tegen elkaar aan. 

Zorg dat je veilig blijft tijdens onweer door bovenstaande tips op te volgen.

Lees dit ook...