Zelf bier brouwen en verkopen: hoe pak je dat aan?

Er zijn steeds meer mensen die ermee aan de slag gaan: zelf bier brouwen. Het is relatief eenvoudig om dit te maken, en daarnaast natuurlijk enorm leuk! De eerste batches houd je waarschijnlijk voor jezelf en je vrienden om op te drinken, maar je zult al gauw merken dat er veel over kan blijven. Wil je het wat groter aanpakken? Denk er dan aan om bier te gaan verkopen! Je kunt hier een succesvolle startup in beginnen, mits je het op de juiste manier aanpakt. We delen graag onze tips.

Bierwinkeltje inrichten

Als je je bier gaat verkopen, is het slim om een winkeltje in te richten. Dit kun je online doen – al moet je dan ook de tijd nemen om bestellingen te verzenden. Een fysieke winkel is vaak net wat praktischer. Huur hier een ruimte voor, of begin zelfs kleinschalig vanuit je eigen woning. Met mooie houten stellingen geef je het bier een plekje. Sorteer de flesjes en blikjes bijvoorbeeld op soort, als je al voor variatie zorgt in je assortiment. Metalen stellingen staan ook goed, voor een wat stoerder karakter. Je kunt er veel op kwijt!

Met jouw stijl een label inrichten

In de bierwereld telt niet alleen de smaak van het bier mee, maar ook de rest van het plaatje. Zo doen veel bierbrouwers hun best om mooie etiketten op de flesjes of blikjes te plaatsen. Het is tof om hier iets mee te doen! Kies een duidelijke stijl uit, zodat jouw label kan worden herkend. Je kunt bijvoorbeeld een illustrator vragen om etiketten te ontwerpen, of probeer het zelf eens uit. En vergeet natuurlijk niet om unieke namen te bedenken voor de biertjes die je brouwt!

Goede hygiëne is essentieel

Let er altijd op dat het hygiënisch is in je winkel! Bij het proces van het bierbrouwen is dit uiteraard ook essentieel – je moet de kwaliteit van de batches kunnen waarborgen. Controleer hier grondig op. Ook in de winkel zelf is het nodig om dagelijks even schoon te maken. Het is misschien niet zo’n interessant onderdeel van een eigen winkel starten, maar het hoort er absoluut bij.

Marketing voor jouw bierwinkel

Om te groeien met je bierwinkel, is het belangrijk om reclame te maken. Allereerst is mond-tot-mondreclame belangrijk – zo bereik je via je kennissenkring een steeds groter publiek. Maak gebruik van social media om nog meer mensen te bereiken! Het inrichten van een eigen website is tevens een slim idee, zodat je ook via zoekmachines zoals Google gevonden kunt worden. Op die manier kun je je hobby steeds een stukje verder uitbouwen: jouw bierwinkel wordt een succes!

Lees dit ook...