In 7 stappen naar een perfect ingericht balkon!

Als je net als ik geen grote tuin hebt, maar het moet doen met een (gelukkig ruim) balkon, dan is dit waarschijnlijk net als bij mij zo ongeveer je tweede thuis – zeker in de zomer. Je brengt er uren door met ontspannen, een boek lezen onder je Van der Garde balkon parasol of gewoon genieten van de frisse lucht. Maar als het niet versierd en opgefleurd is, wat heeft het dan voor zin? Een saaie balkon is wat mij betreft een grote no-no! Vandaag bespreek ik daarom hoe je in een aantal stappen je balkon kunt omtoveren tot een plek waar je het liefst de hele dag wilt zijn. Geloof me: deze ruimte is in een mum van tijd klaar voor al je favoriete activiteiten!

1. Maak een lijst van de activiteiten die je op je balkon wilt doen

Voor je begint met inrichten is het belangrijk dat je een lijst maakt van de activiteiten die je op je balkon wilt doen. Dit helpt je om uit te zoeken wat voor meubels en accessoires je nodig hebt. Persoonlijk vind ik het heerlijk om op mijn balkon tijd door te brengen met een boek lezen, zonnebaden op mijn balkon loungeset bij Van der Garde Tuinmeubelen, picknicken of gewoon ontspannen met een kop koffie of thee. Maar hoe zit dat bij jou? Wat zijn jouw favoriete balkonactiviteiten?

2. Bepaal wat voor sfeer je wilt scheppen

Als je eenmaal weet welke activiteiten je op je balkon wilt doen, is het tijd om te beslissen wat voor sfeer je wilt scheppen. Wil je dat het helder en vrolijk is? Ontspannend en zen? Leuk en feestelijk? Neem een paar minuten de tijd om hier echt over na te denken – het zal je helpen als het tijd is om meubels en accessoires te gaan kopen.

3. Voeg kleur toe

Een van de gemakkelijkste en meest effectieve manieren om je balkon op te fleuren is door kleur toe te voegen. Of je nu kiest om de muren te verven of kleurrijke meubels en accessoires toe te voegen, een knal van kleur geeft je ruimte beslist een opkikker. Naar mijn mening doen vrolijke kleuren als geel, roze en groen het altijd goed in een balkonsetting.

4. Hang planten of andere versieringen op om de ruimte op te fleuren

Planten en andere decoraties helpen ook de ruimte op te fleuren. Als je geen groene vingers hebt (zoals ik!), kies dan voor nepplanten en -bloemen – zo blijven ze er altijd goed uitzien. Je kunt ook wat lantaarns of strijklichtjes over het balkon hangen om het er interessanter uit te laten zien! Versieringen als deze kunnen je balkon feestelijk laten aanvoelen en tegelijk kleur inbrengen.

5. Zet er wat buitenmeubilair bij

Buitenmeubilair zoals stoelen, tafels en ligstoelen kunnen je balkon veel comfortabeler en functioneler maken, vooral als je van plan bent er veel tijd door te brengen. Buitenstoelen met kleurrijke kussens zijn mijn favoriet: ze zijn groot genoeg om op te zitten zonder je te opgesloten te voelen en fleuren meteen de ruimte op… perfect voor als ik mijn boek zit te lezen! Als je een balkon hebt dat groot genoeg is, probeer er dan een eettafel voor buiten bij te zetten, zodat je er kunt barbecuen of zelfs romantisch picknicken.

6. Voeg wat vloerkussens toe

Is je balkon aan de kleinere kant, dan kun je in plaats daarvan misschien beter kiezen voor vloerkussens. Ze zijn licht van gewicht en gemakkelijk op te bergen in de wintermaanden, en zijn beslist een must-have voor balkons! Je kunt er ook heel creatief mee worden – gebruik verschillende vormen en patronen als je het interessanter wilt maken. Ik gebruik graag ronde exemplaren omdat ze me het gevoel geven dat ik in een supercomfortabel bed lig… En laten we eerlijk zijn: wie houdt er niet van loungen?

7. Zorg dat je de juiste verlichting kiest

Goede verlichting is heel belangrijk als het gaat om het opfleuren van je balkon! Het is moeilijk om met plezier tijd op je buitenruimte door te brengen als het te donker of zelfs te zonnig is. Je kunt dingen als lampen, smart-lights en lantaarns gebruiken om ervoor te zorgen dat je goede verlichting hebt, ongeacht het tijdstip van de dag.

Geniet van je nieuw ingerichte balkon!

Nu je de belangrijkste tips voor het inrichten en opfleuren van je balkon geleerd hebt, is het tijd om aan de slag te gaan met het aantrekkelijker maken van je balkon. Veel plezier!

Lees dit ook...