Een industrieel interieur is momenteel super trendy! De zwarte stalen deuren zijn bij fabrikanten niet aan te slepen en het gebruik van massief hout in combinatie met metalen elementen is hotter dan ooit. Als je overweegt een industrieel interieur toe te voegen aan je woning, lees dan de 5 tips hieronder!
1. Mix verschillende metalen en materialen
Metaal is vaak een belangrijk onderdeel van een industrieel interieur, maar dit hoeft écht niet per se chroomkleurig of zwart te zijn. Het gebruik van koperen en messing elementen geven de stijl een speciale sfeer, bijvoorbeeld in je kraan of wasbak in je industriële keuken. Door verschillende metalen te mengen kun je je interieur er echt authentiek uit laten zien. Houten elementen worden ook vaak gebruikt in industriële vormgeving. Houd de houten en metalen elementen als losse stukken of combineer ze met beton voor een meer moderne uitstraling. Juist het mixen van elementen en materialen maakt de industriële stijl zo uniek.
2. Houd het ruw
Als je er absoluut zeker van wilt zijn dat je industriële interieur opvalt, dan is het essentieel om het lekker ruw te houden! Ruwe materialen zoals onbehandelde eiken balken, ongepolijst beton en onbehandelde materialen worden soms direct gebruikt, zonder verdere behandeling. En het resultaat? Dat is verbluffend! Je kunt je metalen elementen ook een karakteristiek uiterlijk geven. Maak bijvoorbeeld je gordijnrail licht roestig door hem in de regen te laten staan, of breng met wat staalwol en azijn wat aantrekkelijke roestvlekken aan op meubelstukken of accessoires. Deze ruwe elementen gemixt met moderne items zoals een zwarte jaloezie van aluminium maakt een ruimte helemaal af.
3. Het gaat om de details
Gewoon zoals bij elke interieurstijl tellen ook in een industrieel interieur de kleine dingen. Je kunt bijvoorbeeld wat oud gereedschap of vintage stukken van machines ophangen om je wandkunst te personaliseren. Je kunt ook een haak in de muur hameren om je jas aan op te hangen, net zoals ze dat vroeger in fabrieken deden. Het is daarnaast essentieel om de ruwe elementen van een industriële ruimte te laten voor wat ze zijn. Om een echte ‘fabriekssfeer’ te krijgen, is het belangrijk om de rauwe frames van de ruimte waarmee je werkt te laten zien. Het tonen van stalen balken, pijpen en buizen geeft de kamers een “onafgewerkte” look die precies de industriële sfeer is die je wilt.
4. Kies voor industriële verlichting
Elke interieurstijl heeft zijn eigen matchende verlichtingskeuzes. En als je op zoek bent naar verlichting in industriële stijl, dan vind je tal van opties. Maar er is één ding dat industrieel interieurontwerp speciaal maakt: het vermogen om de eenvoudigste gloeilampen om te zetten in opvallende verlichting. Omdat deze stijl zo populair is geworden, kun je nu veel verschillende en mooie gloeilampen op de markt vinden. De vorm van de bol zelf is de eerste keuze die gemaakt moet worden: dun, groot, klein of groot, er is voor elk wat wils! Het filament aan de binnenkant is ook een decoratief element geworden en ook daarvoor vind je volop mogelijkheden. Last but not least is er de kabel, die recht naar beneden aan het plafond kan worden gehangen of kan worden gebruikt om meer ingewikkelde vormen te tekenen, waardoor een echte statement-kroonluchter ontstaat met een heel klein budget.
5. Verander elke ruimte in een industriële omgeving, zelfs met een klein budget
Ook als je niet het budget hebt om het interieur van je huis helemaal op de schop te nemen, kun je toch een inspirerende en verfrissende industriële sfeer scheppen door een paar eenvoudige hulpmiddelen te gebruiken. Zelfs op heel kleine schaal kun je een metalen kapstok in een hoek of naast de bank zetten. Hang een jas aan de haken, bevestig een gloeilamp en je hebt meteen een lamp in industriële stijl. Want zoals we hierboven al vertelden: als het om industriële verlichting gaat, is de Edison gloeilamp koning! Je kunt ook wat kleinere decoratieve of kunstvoorwerpen uitstallen op een bankje in de gang om de look van je kamers wat te verbeteren. Het gaat uiteindelijk allemaal om mixen en matchen om je eigen kenmerkende stijl te creëren. Good luck!