Hoe kies ik de juiste verlichting voor mijn keuken?

Naast dat keukenverlichting niet alleen praktisch moet zijn, kan het ook voor een sfeer in je keuken zorgen. Maar hoe bepaal je welke verlichting je op welke plek in de keuken wil hebben? Keukenverlichting is van groot belang, omdat deze niet alleen voor sfeer zorgt in een ruimte, maar doordat het ook praktisch is. Dankzij de verlichting in je keuken kun je alles goed zien, omdat je met scherpe voorwerpen werkt tijdens het bereiden van maaltijd. Daarnaast is het ideaal dat je tijdens het bereiden van een maaltijd ook kunt zien of bepaald voedsel nog wel in een goede staat is.

Verschillende soorten keukenverlichting

In een keuken kun je onderscheid maken in drie soorten verlichting: werkverlichting (direct), sfeerverlichting (indirect) en basisverlichting.

Basisverlichting

Doordat basisverlichting een gehele ruimte verlicht, zijn plafondlampen ideaal voor deze situatie geschikt. Met één druk op de knop kun je de hele keuken verlichten. Plafondlampen die van kunststof, metaal, staal of glas zijn gemaakt, zijn het meest geschikt voor keukens. Deze materialen nemen geen geur van kookdampen over en zijn makkelijk te onderhouden. Ook worden er inbouwspots toegepast in een verlaagd plafond, waardoor een keuken volledig verlicht kan worden, maar wel een strakker design heeft. Basisverlichting staat eigenlijk altijd aan in de keuken als je hier aanwezig bent, hierdoor is het verstandig om te kiezen voor duurzame verlichting wat lang meegaat.

Werkverlichting

Wanneer je een maaltijd aan het bereiden bent, is goed werklicht van belang. Door ledstrips of andere verlichting onder de bovenkastjes te plaatsen, is het werkblad direct verlicht en heb je duidelijk zicht. Deze verlichting hebben een specifieke functie en hiermee voorkom je bijvoorbeeld ongelukjes, schaduwvorming op het werkblad en vermoeide ogen.

Sfeerverlichting

Basis- en werkverlichting zorgen ervoor dat je goed licht hebt tijdens het werken in de keuken. Sfeerverlichting zorgt ervoor dat je een sfeer creëert en sfeerverlichting is eigenlijk bedoeld als aanvulling op basisverlichting. Een manier om dit toe te passen in de keuken is door een mooi voorwerp te belichten met gerichte keukenspots, ledstrips te plaatsen onder de keukenkasten of ladeverlichting te gebruiken. Wanneer je de keukenlades door middel van ladegeleiders opent, zal de verlichting aangaan en kun je goed de inhoud van de lades bekijken.

Welke kleurtemperatuur moet ik toepassen?

De waarde van de kleurtemperatuur wordt in Kelvin (K) uitgedrukt. Hoe lager de waarde in Kelvin is uitgedrukt, hoe warmer het licht is. Hoe hoger de waarde, des te witter het licht. Zo is bijvoorbeeld 6000K vergelijkbaar met natuurlijk daglicht. Voor boven het werkblad wordt vaak voor een wittere lichtkleur gekozen (4000K) en voor sfeerlicht 2700 á 3000K. Dit zorgt voor een gezelliger lichtkleur in de keuken.

Slimme verlichting in je keuken

Slimme verlichting is in de wereld van verlichting niet meer weg te denken, ook zo in de keuken. Deze verlichting is flexibel en veelzijdig en kunnen met een afstandsbediening of smartphone bediend worden. De ledverlichting wordt veelal aangesloten onder de bovenkastjes, om zo het werkblad te kunnen verlichten of boven de eettafel. Al deze nieuwe snufjes zorgen voor meer comfort en luxe in je keuken.

Lees dit ook...