Zo houd je brandgevaar buiten de deur

Wist je dat één op de 67 woningen in Nederland getroffen wordt door een brand? Jaarlijks komt dit neer op ​​maar liefst 100.000 woningbranden. Een brand gebeurt vaak vrij onverwacht en mensen zien het dan ook bijna nooit aankomen. Gelukkig zijn er manieren waarop je brandgevaar buiten de deur kunt houden, waaronder regelmatig cv-onderhoud. Lees snel verder en ontdek wat jij kunt doen om brand in huis te voorkomen.

1. Periodiek cv-onderhoud

Met een slecht onderhouden, verkeerd geïnstalleerde of kapotte cv-installatie heb je een grotere kans dat er thuis brand uitbreekt. Daarom is het belangrijk om regelmatig cv-ketel-onderhoud uit te laten voeren. De meeste open cv-ketels moeten elk jaar onderhouden worden. Gesloten ketels hebben meestal elke 2 jaar een controle nodig. Zorg dat je het onderhoud uitbesteed aan een professional, zoals een gespecialiseerde loodgieter of een erkende cv-specialist. Zo weet je zeker dat je zorgeloos kunt blijven wonen.

2. Schone schoorsteen

Heb je een houtkachel of open haard? Dan is het een must om de schoorsteen minstens eens per jaar te laten vegen. Als je stookt blijven er namelijk onverbrande deeltjes achter in het rookkanaal. Deze deeltjes blijven zich ophopen tot er uiteindelijk een hardnekkige en teerachtige aanslag ontstaat. Deze aanslag kan heel makkelijk in de brand vliegen. Zorg daarom dat je op tijd een schoorsteenveger of een schoorsteenvegersbedrijf inschakelt. Dan kun je ook komende herfst weer onbezorgd cocoonen bij de haard.

3. Apparatuur veilig opladen

We hebben ons er allemaal wel eens schuldig aan gemaakt: je mobiel urenlang aan de lader laten liggen. Soms zelfs op je beddengoed terwijl je slaapt. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat dit best link kan zijn. Laptops, smartphones en andere elektrische apparaten worden vaak namelijk erg heet tijdens het opladen. En als ze te lang aan de lader liggen, dan kunnen ze oververhit raken. Je kunt je dus wel voorstellen wat er kan ontstaan als je mobiel op zo’n moment op je bed of de bank ligt: een vlammenzee.

Een paar simpele tips:

  • Blijf altijd in de buurt van het apparaat dat je aan het opladen bent.
  • Haal zowel het apparaat als de lader direct uit het stopcontact nadat het opgeladen is.
  • Gebruik altijd de originele oplader die meegeleverd is door de fabrikant. Merkloze opladers zijn goedkoper maar vaak minder brandveilig.
  • Leg apparaten nooit op een stoffen ondergrond tijdens het opladen. Textiel kan makkelijker vlam vatten.

Lees dit ook...